(Bad) Dreams come true (2022)

jousikvartetille, kesto n. 27′

Uusinta Ensemblen ja Meri-Lapin jousikvartetin yhteistilaus. Teos on omistettu Ukrainan kansalle.

Uusinta Ensemblen kantaesitys Turun kansainvälisellä kitarafestivaalilla 25.11.2022

Meri-Lapin jousikvartetin kantaesitys lokakuussa 2023

Uusinta Ensemble, Oberstdorf Internationales festival forum für neue musik, 25.3.2023

katso nuottinäyte

osta partituuri ja stemmat täältä

Akustiikka on asia, joka kiehtoo ja inspiroi minua. Sama musiikki soi eri tiloissa aivan eri tavoin, ja luo myös erilaisia tunnelmia. Millaisen tunteen luo musiikki, jota soitetaan täysin kuivassa ja kaiuttomassa tilassa, missä mikään ei resonoi? Entä mikä tunne syntyy musiikista jota soitetaan katedraalia muistuttavassa ylikaikuisassa tilassa, missä asiat sekoittuvat, voimistuvat ja hälyistyvät? Jos näiden kahden tilan musiikki on sama ja erona on vain erilainen akustiikka, miten eri tavalla koemme kuullun musiikin?

Tässä teoksessa kokeilen, miten loisin nuo akustiset tilat ilman, että esitystilan akustiikkaa muutetaan, eli sävellän akustiikan ikään kuin musiikin sisään. Teoksessa halusin luoda mielikuvia siitä, että kuuntelija kuulee musiikin kuuluvan eri tiloissa ja teoksen dramaturgia syntyy materiaalien ja niihin yhdistettyjen akustisten tilojen suhteista, vuorotteluista sekä vuorovaikutuksesta. 

Teoksessa liikutaan unenkaltaisessa mielentilassa, jossa siirrytään tilasta, akustiikasta ja tunnelmasta toiseen välillä jyrkästi leikaten, välillä lipuen, välillä useammassa tilassa hetkellisesti yhtä aikaa ollen. 

Olin säveltämässä teosta, kun sota Euroopassa alkoi. Järkytys siitä sekä joka päivä vyöryvät uutisiset taisteluista eivät voineet olla vaikuttamatta teokseen ja siinä käytettyyn materiaaliin. Mietin, millaisia haaveita ja suunnitelmia ihmisillä Ukrainassa oli ennen sotaa, ja miten kaikki romuttui yhdessä yössä muuttuen painajaiseksi. Teokseen tulivat mukaan kauhu, pelko ja jännite, sekä muistot menneestä elämästä ja haaveet toisenlaisesta tulevaisuudesta. Teos on omistettu Ukrainan kansalle; unelmille, jotka toivottavasti tulevat pian toteutumaan.

Scroll Up